maanantai 13. lokakuuta 2008

Ennen ja jälkeen muokkauksen

Digitaalivalokuvauksen yhteydessä usein puhutaan siitä, kuinka paljon kuvia voi jälkikäteen muokata. Joidenkin mielestä "kuva on sellainen millaiseksi se otetaan", eikä sitä vaan sovi mennä enää muokkaamaan. Joidenkin mielestä rajutkin valokuvamanipulaatiot ovat aivan hyväksyttyjä.

Ilmeisesti filmillekin kuvatessa saattoi kuvalle tehdä muutoksia pimiössä. Täysin muokkaamattomia eivät kuvat siis ole koskaan olleet, nykytekniikka tosin antaa asialle paljon suuremmat mahdollisuudet. Minun mielestäni kuvia voi aivan hyvin muokata niin, että kuvaajan tarkoittama asia tai idea tulee kuvan katsojalle paremmin ilmi. Tietty luonnollisuus on silti hyvä kuvaan jättää.Kuten jo varmasti arvasit, olen tähän tekstin oheen laittanut joitakin esimerkkejä, joissa olen muokannut kuvia melko paljon. Voit itse miettiä, meneekö muokkaus ehkä ylitse vai onko se vielä hyvän maun rajoilla.Aina ei kuvalle tarvitse tehdä suuriakaan muokkauksia ja usein alle minuutin kestävä kontrastin ja valon säätö ja pieni terävöitys on aivan tarpeeksi. Joskus kamera taas ei ole tallentanut kuvaa lainkaan sellaisena, kun sen kuvaushetkellä näki ja tällöin täytyy kuvaa muokata enemmän. Usein sattuu myös sellaista, että kuva on kokonaan tai osaksi liian tumma ja kuvan kirkkautta täytyy jälkikäsittelyssä nostaa.Eniten mielipiteitä jakavat kuvamanipulaatiot, joissa esimerkiksi kaksi lintua on siirretty kahdesta kuvasta samaan kuvaan. Sitä voisi jo sanoa huijaukseksi, koska kuvan merkitys muuttuu täysin. Myös HDR-kuvat jakavat mielipiteitä. Usein varsin luonnottoman näköistä HDR-tekniikkaa käytetään mielestäni liian usein tekemään jo alunperin huonosta kuvasta näyttävä. Hyvällä maulla tehtynä HDR:kin on virkistävää katseltavaa, vaikka en itse olekaan kyseistä tekniikkaa yhtä kokeilua lukuunottamatta harjoittanut.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja muokkauksia, onhan tuo ollu aina kiperä kysymys et miten paljon on sopivaa käsitellä kuvaa. Tossa järvikuvassa on kyl rajut värierot!

Joni kirjoitti...

Se kuva on otettu Porkasta ja siinä näkyvä järvi on Kokemäenjoki. :)

Alunperin se oli vähän hillitymmin muokattu, mutta sitten repäisin siitä ihan erinäköisen. Täällä ensimmäinen versio:

http://flickr.com/photos/piqquam/2315074296/