tiistai 14. lokakuuta 2008

Canon EOS 40D

Saanen esitellä uuden rakkaan leluni. Canon EOS 40D

Tadaa!

(Kuva on Wikipedian sivulta)

Lue lisää Canon EOS 40D -digitaalijärjestelmäkamerasta Canonin sivuilta tai Wikipediasta.

Olin jo jonkin aikaa miettinyt uuden kameran ostoa, sillä aloin nähdä joitakin puutteita vanhassa Canon EOS 350D:ssäni:
  • Manuaalisella valotusasetuksella on pirun vaikea kuvata, jos kamerassa on vain yksi valintarulla (tällöin aukkoa joutuu säätämään pitämällä jotain nappia pohjassa.)
  • Kamera alkoi olemaan jo vanha ja huonokuntoinen sekä sen kenno olisi pitänyt putsata. Myös etsimeen oli ilmaantunut jotenkin jotain naarmuntapaisia.
  • Näyttö oli pieni.
  • Myös etsinkuva oli pieni.

Canon julkisti juuri uuden Canon EOS 50D:n joka on siis 40D:n seuraaja, ja minä tarkkana poikana aloin jännittämään, josko 40D:n hinta putoisi nopeasti minun lompakkoni hyväksymälle tasolle. Ja putosihan se. (Tai ainakin Luottokunnan hyväksymälle tasolle.)



Lokakuun alussa Hintaseurannan mukaan 40D:tä myytiin hieman yli seitsemälläsadalla, mutta huikeimman tarjouksen ilmoitti Rajala Camera, 699€. Sillä se sitten lähti. Kävin viime lauantaina katsomassa ja hypistelemässä kameraa ilman mitään ostoaikomusta. Puoli tuntia myöhemmin kävelin leveä hymy naamallani Rajalan muovipussiin paketoitu 40D kädessäni.

(30 sek, f/10, ISO 200, 18 mm)

En ollut ehtinyt ulos kuvaamaan ennen tätä iltaa, ja vaikka kissa tuli eilen sisälle kuollutta pikkulintua pureskelemaan, ei uudella kameralla ollut ehtinyt kunnon testikuvia ottaa. Tänään auringonlaskun jälkeen olin jälleen auttamatta myöhässä, mutta sainpahan ainakin testata kameraa vaikeissa valaistusoloissa.

Kyllä minä yllätyin, kun näin nämä kuvat näytöllä. Canon EOS 350D:hen tottuneena odotin, ettei pimeissä iltakuvissa näkyisi tummilla kohteilla lainkaan värisävyjä, vaan että ne olisivat tummia tunnistamattomia varjoja. 40D:llä tummissakin alueissa kuitenkin näkyy värisävyjä. 40D:llä on siis silminnähden laajempi dynamiikka-alue.

(15 sek, f/2.8, ISO 200, 18 mm)

Olin myös utelias testaamaan 40D:n suurinta ISO-arvoa, eli 3200:aa (käytännössä merkitään arvolla H). Samassa testasin myös ominaisuutta nimeltä pitkän valotusajan kohinanpoisto (long exp. noise reduction). Kohinanpoisto selvästi auttaa vähäsen, mutta se vie aikaa kuvan oton jälkeen kuvan valotusajan verran, jonka vuoksi käytännössä kymmenien sekuntien valotusajat alkavat kaksinkertaistuttuaan olla jo kovin pitkiä.
Voit klikata allaolevaa kuvaa suuremmaksi, jotta eron näkee helpommin.



Lisää testikuvia ja mietteitä uudesta kamerasta seuraa lähipäivinä!

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Paljonkohan tuo kennon puhdistus yleensä maksaa? Mulla se alkaa oleen jo melko rähjäinen - lähes jokaisesta julkaistavasta kuvasta joutuu retusoimaan usean tahran.

Canoneissa vaikuttaa olevan varsin vähäinen kohina. Ainakin verrattuna Pentaxiini, joka arvostelujen perusteella edustaa suunnilleen markkinoiden kohisevinta kameramerkkiä.

Löysin valokuvausblogisi sattumalta Harhakuvan kautta. Itsekin pidän blogia osoitteessa http://flaa.mooma.info/blog/

Anonyymi kirjoitti...

"Manuaalisella valotusasetuksella on pirun vaikea kuvata, jos kamerassa on vain yksi valintarulla (tällöin aukkoa joutuu säätämään pitämällä jotain nappia pohjassa.)"

Itselläni on 400D ja tuo ominaisuus on kyllä raivostuttava. Joudun ottamaan kameran pois silmiltä, että saan sormeni oikean pienen napin päälle ja hyvästi vain liikkuvalle kohteelle. Se on tipotiessään ennen kuin asetukset ovat kohdallaan.

Saitpas minut haluamaan uutta runkoa... Pakko kestää tätä vielä vähän aikaa, kuitenkin vasta reilun vuoden olen tällä kuvaillut.

peterpixel kirjoitti...

Hey Joni!

Been meaning to comment for quite a while, I saw somewhere that you finally got a decent camera. Really looking forward to seeing some new pictures.

Rogier (housemate) got his a few weeks ago (Canon EOS 450D) and the shots look amazing.

Joni kirjoitti...

Flaa, kiitos kommentista. Jätin vastauksen omaan blogiisi.

Hullukaali, itse kuvasin melkein aina Av-asetuksella eli aukon esivalinnalla. Ja jos valotus meni pieleen, käytin valotuksen kompensaatiota. Mielestäni se oli nopeampaa ja helpompaa kuin pelata manuaaliasetuksella. Nyt kun on kaksi rullaa, on vähän enemmän valinnan varaa. :)

Thanks for the comment, Peter.