Netissä on tietoa Villa Petrellistä hajanaisesti siellä täällä. Osoitetiedot löytyvät (Lankoorintie 18, 29100, Luvia) ja tieto siitä, että rakennus on (ollut) vuokrattavissa kokoustilaksi ja siellä on (ollut) majoitusmahdollisuuksiakin (huoneita 3, vuoteita 8).
Etelä-Suomen Sanomien verkkolehden keskustelualueelta löysin sentään seuraavan kommentin, joka kertoo rakennuksen historiasta jotain:
"Luvialla sijaitseva Villa Petrell on hieno, linnamainen tiilirakennus. Se on omalla tavallaan kokonaan muuta kuin kartano. Se on rakennettu vuosina 1908-10. Rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja oli Berner Petrell, hieno herra, perheetön poikamies. Hänellä oli niin hienot tavat, ettei hän milloinkaan tullut alas yläkerrassa sijaitsevasta makuuhuoneestaan ennen kuin oli huolettisesti pukeutunut. Eikä varsinkaan varhain aamulla.
Hänen kuolemansa jälkeen Villa Petrell on ollut usean omistajan hallussa, pankeista yhdistyksiin."
Lähde: http://netlari.econnection.fi/forum/forum.php?viesti=376641 (osoite ei enää toimi)
...
Lisätietoa Villa Petrellistä:
Osoite: Lankoorintie 18, 29100 LuviaArkkitehti: Arnstein Arneberg
Valmistumisvuosi: 1916
Päivitys: 1. Helmikuuta 2010.
Tämä kirjoitus on saanut lukuisia kommentteja ja siirrän ne tähän alle, jotta Villa Petrellistä tietoa etsivät ne varmasti huomaavat:Pekka Vuorilehto kirjoitti:
- "Talon urakoi aikanaan äitini isoisä rakennusmestari Johan Rask (myöh. Saarenheimo). Valitettavasti hän oli laskenut urakan väärin ja ajautui siten konkurssiin. Hänellä oli sittemmin pieni maatila Tiilimäen entisen urheilukentän takana Porissa. Hän on 1800-luvun lopulla ollut rakentamassa Viipurin maaseurakunnan kirkkoa, joka sitten on sodassa tuhoutunut eli sitä ei enää ole. Edesmennyt isoisäni syntyi silloin Viipurissa. Johan oli myös mestarina Juseliuksen Mausoleumin rakentamisessa. Terveisin Pekka Vuorilehto"
- "Korjaus tuohon edelliseen. Ei se kaiketi ollut maaseurakunnan kirkko, jota hän oli korjaamassa, vaan tuomiokirkko. Johan oli kirkonrakentajana myös Eurassa. Minullakin on jokunen hopealusikka, jotka hän on saanut kiitoksena seurakunnalta."
Anonyymit kirjoittajat kirjoittivat:
- "Hei! josko Villa Petrell kiinnostaa enemmänkin, kannattaa kysyä talosta syntyjään olevalta: Birgitta Sookari, Luvia"
- "Hei! 1987 Irma Jylli on kirjoittanut Villa Petrellistä lyhyen historiikin. Luulisi sen löytyvän Porin kaupungin kirjastosta."
Päivitys: 16.8.2019:
Talosta löytyy paljon lisätietoa myös Soila Jokinen-Lywoodin opinnäytetyöstä nimeltä "PENDENT OPERA INTERRUPTA", tammikuulta 2017. Alla tekstiä Soila Jokinen-Lywoodin opinnäytetyöstä, kappalejakoja lisätty luettavuuden vuoksi."Itse talo on norjalaisen arkkitehdin Arnstein Arnebergin suunnittelema. Rakennus sopii paikkaansa hyvin, vaikka se poikkeaa huomattavasti ympäristönsä rakennuksista. Tässä yksityiskodiksi suunnitellussa rakennuksessa on hyvin paljon voimakkaasti aistittavia piirteitä. Rakennus on tyylisuunnaltaan kansallisromanttinen ja se sijaitsee meren rannalla Lankoorissa....
Arkkitehtikoulutuksensa Arneberg oli saanut Ruotsissa. Arneberg suunnitteli yhtä tottuneesti sekä turvekattoisia kansanomaisia puurakennuksia puuleikattuine päätyineen että tiilestä muurattuja palatseja. Hän oli saanut paljon vaikutteita Vaasa-suvun renessanssipalatseista. Tyypillistä ruotsalaista vaikutusta Arnebergin töissä ovat suuret, lievästi kaarevat, leveälappeiset katot, korkeat ikkunat ja porttaalit. Mielikuvitusta on käytetty runsaasti rakennusten taiteellisessa viimeistelyssä. Arneberg pystyi luomaan arkkitehtuurissaan aina jotain uutta, joka sopi juuri kyseessä olevalle rakennukselle. Kotini,Villa Petrell, on hyvä esimerkki edustamaan 1900-luvun alun Arstein Arnebergin yksityiskoti suunnittelua.
Kaksikerroksinen rakennus on muurattu punaisista käsintehdyistä tiilistä. Tiilet on poltettu Edith Juseliuksen (ent. Petrell os. Hammar) perintötilalla ja juuri käsityönä tehtyjen tiilten ansiosta niissä on runsaasti pintaa rikastuttavaa värivaihtelua. Kotini on mielenkiitoinen taiteen ystävän vierailukohde, koska se sisältää huomattavan määrän integroituja taideteoksia. Lähemmässä tarkastelussa huomaa, että seinäpinta sisältää monia eri muurauskuviointeja eri puolilla rakennusta. Punaista graniittia on käytetty taidokkaasti pylväissä ja ikkunoiden kehyksissä. Isoin punaiseen graniittiin tehty reliefi sijaitsee eteishallin ikkunan alla. Tämä teos antaa lupauksen siitä, mitä muuta talosta voi löytää.
Villa Petrellille tyypillistä tornia ei arkkitehti ollut piirtänyt ensimmäiseen suunnitelmaan, mutta rakennuttaja rouva Edith Juseliuksen toivomuksesta se lisättiin niin, että hän näkisi tornista poikansa palaavan purjehtimasta (Jylli 1990).
Villa Petrellin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1914 ja todennäköisesti saatiin valmiiksi 1916 kattotiiliä lukuun ottamatta. Maailmansodan aikana kattotiiliä ei ollut saatavilla, ja siksi jouduttiin käyttämään huopaa kattomateriaalina. Kattotiilet tuotiin paljon myöhemmin Saksasta, koska sodan aikana rakennusmateriaalin hankinta oli hankalaa."
Tämän blogiartikkelin kirjoitti Joni Kantonen.
10 kommenttia:
Hei! josko Villa Petrell kiinnostaa enemmänkin, kannattaa kysyä talosta syntyjään olevalta: Birgitta Sookari, Luvia
Kiitos tiedoista!
Vaude, kyllä nyt kelpaa olla ylpeä Luvialainen, kun olet näin hienoja kuvia täältä onnistunut nappaamaan!
Oi, kiitos paljon! :)
Hei! 1987 Irma Jylli on kirjoittanut Villa Petrellistä lyhyen historiikin. Luulisi sen löytyvän Porin kaupungin kirjastosta.
Talon urakoi aikanaan äitini isoisä rakennusmestari Johan Rask (myöh. Saarenheimo). Valitettavasti hän oli laskenut urakan väärin ja ajautui siten konkurssiin. Hänellä oli sittemmin pieni maatila Tiilimäen entisen urheilukentän takana Porissa. Hän on 1800-luvun lopulla ollut rakentamassa Viipurin maaseurakunnan kirkkoa, joka sitten on sodassa tuhoutunut eli sitä ei enää ole. Edesmennyt isoisäni syntyi silloin Viipurissa. Johan oli myös mestarina Juseliuksen Mausoleumin rakentamisessa. Terveisin Pekka Vuorilehto
Korjaus tuohon edelliseen. Ei se kaiketi ollut maaseurakunnan kirkko, jota hän oli korjaamassa, vaan tuomiokirkko. Johan oli kirkonrakentajana myös Eurassa. Minullakin on jokunen hopealusikka, jotka hän on saanut kiitoksena seurakunnalta.
Kiitos, tällainen tieto on arvokasta. Voisin päivittää kirjoitustani niin, että liitän siihen kommenttien mukana tulleita tietoja.
Villa Petrell was designed by the Norwegian architect Arnstein Arneberg - http://en.wikipedia.org/wiki/Arnstein_Arneberg
Villa Petrell is presented in this book: "Arnstein Arneberg" of Morten Ole Mørch http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=829058301X
Lähetä kommentti