lauantai 3. tammikuuta 2009

Kuvankäsittelyä Lightroomissa

Rocks on the Shore

Yllä on kuva, jonka otin Kallossa joulupäivänä 25.12.2008 n. klo 15. Taivas oli harmaa ja pilvipeite niin paksu, ettei auringonlaskusta näkynyt kuin pieni kaistale horisontin yllä. Otin kuvan taipuisalla Gorillapod-jalustalla (kuva alla), joka kulkee aina matkassa repun pohjalla.

Gorillapod-jalusta

Kameran asetukset olivat 5 sek, f/20, ISO 100 ja 33 mm (18-50 mm objektiivilla). Valotusajan halusin mahdollisimman pitkäksi ja nostin sitä käyttämällä 4-kertaista harmaasuodinta sekä pyöröpolarisaatiosuodinta. Otin useamman kuvan peräjälkeen siirtäen kameraa aina välillä pyrkien hieman erilaisiin sommitteluihin.



Tässä on alkuperäinen kuva, jota en ole käsitellyt mitenkään. (Horisonttikin on vinossa.) Otan kuvat aina mahdollisimman neutraaleilla asetuksilla, sillä käsittelen niitä aina jälkeenpäin. Jos en käsittelisi kuvia lainkaan, voisin nostaa esim. kuvan kontrastia jo kameran asetuksissa, mutta teen tämän aina jälkikäteen. Nykyään käytän lähes ainoastaan Adoben Lightroom-ohjelmaa, jonka avulla onnistuu useammankin kuvan säätäminen nopeasti muutamalla klikkauksella.

Tässä kyseisessä kuvassa halusin korostaa luonnon värejä, sillä alkuperäinen kuva on tylsä ja harmaa. Jo pelkällä kontrastin kasvattamisella pomppaavat kivien värit kauniisti esiin, mutta huonona puolena taivas muuttuu valkoiseksi (kuva alla).



Lopulta tein aika paljon muutoksia tähän kuvaan. Laitoin ensin taivaan päälle Graduated Filterin (suomeksi se taitaa olla murtovärisuodin), jolla tummensin taivasta. Näin ero kirkkaan taivaan ja tumman maan välillä saadaan pienenemään. Sen jälkeen säädin muunkin kuvan valoisuuden ja kontrastin kohdalleen ja lisäsin Clarity-arvoa +100:aan, jolloin korostuvat ne kohdat, joissa on suuria kontrastieroja. Näin esim. aallokkoon tulee enemmän sävyjä ja kivet näyttävät terävimmiltä.

Lisäksi terävöitin kuvan ja hieman häijynä temppuna laitoin Split Toning -kohdasta kirkkaille sävyille sinistä väriä. Näin taivaan harmaasta tulikin sinisempi. Alla vielä asetukset sellaisina kuin ne minulla Lightroomissa näkyvät. (Kuvaa pääsee katsomaan tarkemmin klikkaamalla sitä.)



Läheskään näin paljon en kuvia yleensä muokkaa ja joskus säätöjä ei tarvitse tehdä melkein lainkaan. Siitä esimerkkinä tänään ottamani kuva (alla), jonka kaunis sininen taivas syntyi pyöröpolarisaatiosuodinta käyttämällä, ilman minkäänlaisia Lightroom-keinotteluja.

Blue sky

Ei kommentteja: