keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Tapani-myrsky 26.12.2006 Porin Kallossa

"Tapaninpäivän myrskyä voidaan pitää harvinaisena, joskaan ei poikkeuksellisena. Edellinen vastaavanlainen myrsky oli Janika vuoden 2001 marraskuussa."
- Ilmatieteenlaitoksen tiedote



"Tapaninpäivänä 2011 Skandinaviassa riehunut myrsky jää alueen säähistoriaan yhtenä tuhoisimmista talvimyrskyistä. Jo Norjanmerellä mitattiin hirmumyrskylukemia, mutta Tapani-myrsky (Norjassa ja Ruotsissa Dagmar) säilyi lähes rajuimmassa terässä myös Suomen puolelle. Merialueiden keskituuli 28,5 m/s ja puuskat 36 m/s sekä maa-alueiden puuskat 30 m/s ovat maassamme hyvin harvoin toistuvia tapahtumia. Nämä ovat samaa luokkaa tai rajumpia lukemia kuin 2000-luvun aiemmissa voimakkaissa talvimyrskyissä (Janika 2001, Irene 2003 ja Rafael 2004). Ilmatieteen laitos antoikin Selkämerelle harvinaislaatuisen tuulivaroituksen 30 m/s sekä ensimmäistä kertaa ylimmän tason tuulivaroituksen maa-alueille. Myös viranomaistiedotteita käytettiin ensimmäistä kertaa talvimyrskyn yhteydessä."
- Ari-Juhani Punkka @ myrskyvaroitus.com


Itse menin hämmästelemään myrskyä Porin Mäntyluotoon Kallon kallioisille rannoille. En ollut liikkeellä yksin. Eräs lähistöllä asuva tuttuni kertoi, ettei ollut koskaan nähnyt Kallossa sellaista väkimäärää, ei edes purjehduskilpailuissa.


Valokuvaukselle puitteet olivat erinomaiset. Monen metrin korkuiset aallot löivät rantakallioon komeasti ja jo hiljalleen laskeva aurinko paistoi kauniisti vasemmalta, lounaasta. Moni muukin oli matkassa kameran kanssa ja kamerat räpsyivät ahkerasti.


Siinä missä moni ihmisistä taltioi keskittyneesti meren pauhua, minä kuvasin lähinnä ihmistä - taltioimassa keskittyneesti meren pauhua.









Vähän huonosti aiheesta löytyy hyviä uutisia näin pari päivää myöhemmin (eikä ainakaan suosikkilähteistäni), mutta tässä vielä muutamia uutisotsikoita aiheesta:

- Satakunnan Kansa: Tapanin myrsky aiheutti Satakunnassa yli tuhat tehtävää

- MTV3: Tapaninpäivän myrsky harvinainen – koettu viimeksi 10 vuotta sitten

- MTV3: Tapani-myrskyn korvaukset voivat nousta kymmeniin miljooniin

- Itäuusimaa: Tapani-myrsky nosti vedenpintaa, kaatoi puita ja rikkoi kattoja – katso kuvat

Ei kommentteja: