tiistai 12. tammikuuta 2010

Pakkasta ilmassa

Viimeisestä päivityksestä onkin jo aikaa. Sen jälkeen on tullut oikea valkoinen talvi ja kovat pakkaset täällä länsirannikollakin. Joululomalla en ehtinyt kuvaamaan lainkaan niin paljon kuin tarkoitus oli, mutta joitakin onnistuneita kuvia olen sentään saanut.

Nämä sumukuvat ovat marraskuun alusta, Porissa otettuja. Ensimmäinen on Lyttylästä, toinen on Pohjoispuistosta, jossa etuallalla Risto Rytin patsas.

Seuraava kuva on otettu hieman ennen auringonlaskua marraskuun puolivälissä. Olin kävelyllä pikkupakkasessa, kun näin auringonsäteiden hohtavan kauniisti puiden välistä. Odotin, että koirien ulkoiluttajat siirtyvät sopivaan kohtaan ja napsaisin muutaman kuvan.Kissakin pääsi ulos vielä joulukuun alussa. Myöhemmin pakkasten kiristettyä, se pyytää kyllä jatkuvasti ulos parvekkeelle, mutta viihtyy siellä sitten korkeintaan kaksi minuuttia. Eikö se tajua, että huoneenlämpö laskee joka ovenavauksella muutaman asteen! Ilmankos se sitten tykkää maata lämpimän vahvistimen päällä.Seuraava kuva on otettu iltapäivällä, kirkkaalla säällä, pyöröpolarisaatiosuodinta käyttäen. Sen avulla kuvaan tuli hienosti sininen kylmyys. Muut asetukset: 1/30 sek, f/10, ISO 400, 26 mm (x 1,6)Kaksi seuraavaa on otettu joululomalla ulkoillessa. Joululomalla yritin myös parina aamuna herätä kuvaamaan auringonnousua, mutta juuri niinä päivinä sää ei suosinut.

Kolme viimeistä kuvaa on otettu tammikuun puolella. Satuin paikalle sattumalta, kun kaunis usva leijaili ilmassa ja laskeva aurinko säteili puiden yläpuolelta. Pakkasta oli edellisenä päivänä ollut ainakin -16 astetta muistaakseni, kun se tuona päivänä lämpesi -14 asteen lukemiin. Johtuuko se sitten siitä ilman lämpenemisestä, että tuo usva nousi, joku sääsasioista enemmän ymmärtävä voisi kenties kertoa.Vaikka pakkaset ovat nyt hieman lauhtuneet, kannattaa silti muistaa pari perusasiaa pakkasessa kuvaamisessa. Kamera kyllä toimii hyvin kovassakin pakkasessa (ainakin -20 asteeseen asti), mutta akut tyhjenevät kylmässä nopeammin. Akkuja kannattaakin säilyttää vaatteiden sisätaskussa aina, kun ei kuvaa. Myös kameraa voi pitää vaatteiden alla, mutta se ei saa kostua esim. hikoillessa.

Tarkkana täytyy olla, kun kameraa vie takaisin sisälle, sillä tällöin kameraan voi tiivistyä lämpimästä sisäilmasta kosteutta. Yleisesti kehotetaan viemään kamera sisälle esim. tiiviissä muovipussissa, mutta itse olen tyytynyt käyttämään tarkoitukseen kamerareppua. Sisälle viemisen jälkeen kameran annetaan sopeutua huoneenlämpöön pari kolme tuntia, eikä siihen saa tällöin laittaa virtaa päälle.

Lopuksi 2.1.2010 kuvaamani video Tampere - Pori -junamatkalta.

Ei kommentteja: