torstai 4. heinäkuuta 2013

3 katukuvaustapaa

Jaoin juuri Flickr-palvelussa olevat katukuvani kolmeen eri albumiin (set). Kaikki albumit ovat täynnä katuvalokuvausta eli valokuvia julkisilta paikoilta tuntemattomista ihmisistä. Olen erotellut ne nyt sen kuvaustavan mukaan.

1. Shoot what you see - Kuvaa mitä näet



Nämä ovat katukuvia, jotka olen kuvannut perinteiseen tapaan eli katsomalla etsimen läpi ja sommitellut kuvan juuri ennen laukaisimen painamista. Tavanomaista havainnointia ja valokuvausta siis.

Tämä voi olla vaikea tapa harrastaa katukuvausta, sillä olemme usein liian kohteliaita valokuvaamaan tuntemattomia, mutta tunnistettavia ihmisiä suoraan päin naamaa. Rohkeuden puutteen vuoksi otamme sitten kuvia ihmisistä kaukaa tai selkäpuolelta eivätkä tulokset ole kovin hyviä.

Katso havainnointialbumi

2. Wait for the moment - Odota oikeata hetkeä



Nämä ovat katukuvia, joissa olen löytänyt hyvän paikan ja sitten vain odottanut kunnes kuka tahansa tai joku tietty kohde ilmestyy kuva-alueelle. Monissa tapauksissa olen jo sommitellut kuvan ennen pääkohteen ilmestymistä kuvaan. Joskus myös tarkentanut valmiiksi.

Tämä on helppo tapa harrastaa katukuvausta, mutta olisi myös hyvä, jos kuvan tausta olisi jo sekin valokuvauksellinen eikä vain se kuvaan ilmestyvä kohde.

Katso oikeat hetket -albumi

3. Hip shots - Lonkalta ammutut kuvat



Nämä ovat katukuvia, jotka olen ottanut lonkalta eli katsomatta etsimen läpi. Kuvia ei ole siis sommiteltu sen enempää kuin arviolta yritetty rajata sinnepäin. Yleensä lonkkakuvauksessa käytän valotusaikana vähintään 1/500 sekuntia ja aukkona esim. 5.6 tai 8 tai suurempi f-arvo.

Tämä on myös helppo tapa harrastaa katukuvausta, mutta siinä tarvitaan hiljainen kamera, sillä kovaäänisellä sulkimella ei lonkalta ole mitään järkeä ampua kun se paljastaa sinun kuvaamisesi kuitenkin. Eikä lonkalta otetuissa kuvissa ole minkäänlaisia onnistumisen takeita.

Katso lonkkakuvat-albumi

Ei kommentteja: